Presentació del número 5 de la revista veïnal #DesDeJa. En aquest número es presenta el treball de recerca-acció del laboratori-cuina de La Florida (Espai Pomezia), un suplement especial en col·laboració amb els alumnes de l''Institut Eduard Fontseré del barri de la Florida, LaFundició i La Fuga.
La revista “Des de ja” neix com a resposta a un conflicte fonamental entorn la representació. Sovint, el barri, i específicament els blocs de La Florida, apareixen als mitjans de comunicació representats de manera hiperbòlica com un territori "perillós i conflictiu".
Les pràctiques culturals dels joves als blocs de la Florida, han generat una economia de la que no en tenim un coneixement precís. Part de les rendes generades són capturades per les xarxes socials i plataformes digitals de les quals els joves en fan ús, en comptes de pels intermediaris tradicionals de la indústria musical. La manera i el grau en què aquestes rendes són distribuïdes i reverteixen en el territori és una incògnita. Aparentment, l’escena musical de la ciutat reprodueix patrons d’èxit individual, competitivitat i acumulació, però caldria una recerca rigorosa per saber si també es donen formes de redistribució i solidaritat, o si es poden arribar a construir amb els valors de l’economia social i solidària.
El procés de treball es va realitzar, d’entrada, dins l’horari lectiu de l’institut, però posant a disposició de les persones participants (joves o no) l’espai de Pomezia i altres recursos, fora d’aquest horari, amb l’objectiu final d’impulsar espais intergeneracionals i diversos d’organització veïnal i producció col·lectiva de sentit.
Agraïm l'especial disponibilitat i col·laboració del professor Gerard de Josep i la professora Helena M. Guimet.